Voeding bij migraine en PMS klachten

Het premenstrueel syndroom (PMS) is een groep klachten of symptomen die bij sommige vrouwen vlak voor de menstruatie optreden. Het percentage vrouwen die last hebben van PMS is moeilijk te bepalen. Dit komt o.a. door het feit dat er vaak geen link gelegd wordt  tussen de menstruele cyclus en de terugkerende klachten. Ook wordt er nog steeds niet openhartig over gesproken. Er heerst blijkbaar nog een taboe rond dit onderwerp en voelen veel vrouwen zich eenzaam met hun klachten.

Zeker 10% van de vrouwen legt deze link inmiddels wel en bij zeker 5%  van deze vrouwen zijn de klachten dusdanig erg dat ze het normale leefpatroon verstoren. PMS klachten kunnen op elke leeftijd optreden maar komen vaker voorDonteweight PMS en Voeding na de 35e levensjaar.

Er zijn zo’n honderdvijftig klachten bekend. Vele lichamelijke en psychische klachten zijn bij PMS beschreven, zoals pijnlijke borsten, migraine, hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, vocht vasthouden, prikkelbaarheid, wisselende stemmingen, depressief of agressief, angstaanvallen, concentratie problemen, slaapproblemen, extreme vermoeidheid, eetbuien, behoefte aan zoet en vast nog veel meer. Gelukkig krijgt men ze niet allemaal. Omdat het om maandelijks terugkerende problemen gaat is de periode van ” je goed voelen” vaak heel kort.

Zelf heb ik jaren geworsteld met deze problemen. In eerste instantie legde ik niet de link naar mijn menstruatie cyclus, maar gaf de schuld aan een te druk bestaan, werk, opgroeiende jonge kinderen, slapeloze nachten en dan wil je ook nog een sociaal leven. Uiteindelijk ben ik toch met mijn klachten naar de huisarts gegaan. Hij stuurde me als snel door naar en gynaecoloog en een internist. Beiden zochten de oplossing in hormoonpreparaten. Gezien mijn aanleg voor trombose was dit geen optie. Weer terug naar de huisarts. Hij kon me op dat moment niet meer bieden dan antidepressiva !!!! De grens was bereikt. Er moeten echt betere en gezondere methodes zijn dacht ik. Nadat ik zelf enkele maanden mijn klachten bij had gehouden in een dagboek en dus alles goed in kaart had gebracht, kon ik maar 1 conclusie trekken. Dit is PMS !

Maar nu de oplossing? Tja…Door veel te zoeken en te lezen op internet ben ik me gaan verdiepen in gezondere leefstijl. Niet dat ik ongezond leefde, maar hier en daar kon het vast beter. Toen stuitte ik op de opleiding gewichtsconsulent.  Een opleiding waar je alles leert over het effect van voeding en beweging op je gezondheid. Dit voelde goed en met veel enthousiasme heb ik deze opleiding in 2012 afgerond. Met een vast ritme, meer bewegen, gezonder eten en nog een paar kleine andere aanpassingen in mijn leven, boekte ik al veel resultaten. Mijn klachten verminderde. Maar ik wilde hier nog meer over weten en dus ben ik aanvullende cursussen gaan volgen die meer gericht waren op PMS. Omdat ik er zelf zoveel baat bij had werd ik alleen maar enthousiaster. “Hier wil en moet ik andere vrouwen mee helpen“; waren mijn gedachten.

Nu ben ik ervaringsdeskundige én officieel opgeleid om deze groep vrouwen te begeleiden. Want echt……de oplossing is heel dichtbij en in jouw handen! Voel je niet meer eenzaam met jouw klachten, maar maak het bespreekbaar!

Nieuwsgierig wat ik jou kan bieden? Neem dan vrijblijvend contact met mij op via telefoon (06-36563123) of via mail info@dontweight.nl

Ik help je graag verder. Meer informatie kan je vinden op www.adviesbijmigraine.nl

Wie weet tot snel

Linsy