Is spelt brood gezonder dan tarwe brood?

Deze vraag wordt mij heel vaak gesteld. Of heel veel mensen beweren juist dat ze af zijn gevallen omdat ze spelt brood eten ipv tarwe brood.

Even de feiten op een rij:

Speltbrood is gemaakt van de graankorrel spelt en tarwebrood van de graankorrel tarwe. Beide korrels bevatten vergelijkspeltbare hoeveelheid koolhydraten, B-vitamine en mineralen. Er is dus geen verschil tussen speltbrood als het gaat om voedingswaarde en gezondheid.
In brood zitten koolhydraten, die in het lichaam worden afgebroken tot glucose. Glucose is een soort suiker. Glucose geeft je lichaam energie. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je kunt denken en bewegen. Omdat in speltbrood ongeveer evenveel koolhydraten zitten als in tarwebrood, heeft het een vergelijkbaar effect in je lichaam.

Wat veel belangrijker is, is het vezel gehalte en eventuele toegevoegde ingrediënten. Dit staat los van het feit of het brood van tarwe of van spelt is gemaakt. Daarom is het heel belangrijk om op het etiket te kijken. Kijk vooral of het brood een volkoren variant is. Want alleen volkoren brood (brood wat gemaakt is van de volle graan) bevat vitamine, mineralen en vezels. Hoe hoger het percentage volkoren hoe beter. (100 % volkoren is het meest gezond en het meest gunstig voor je glucose waarde in het bloed).

Zowel tarwe als spelt brood is verkrijgbaar in de volkoren variant. Echter is bij spelt het percentage volkoren vaak lager dan bij tarwe. Dit omdat volkoren spelt vrij dik en hard van structuur is wat de meeste mensen minder lekker vinden.
Een tweede ingrediënt waar je op kan letten is het toegevoegde suiker gehalte. Sommige bakkers voegen suiker toe aan brood als conserveringsmiddel. De hoeveelheden zijn vaak niet groot maar toch…alle beetjes helpen.
Kortom het volkoren gehalte en evt andere ingrediënten bepalen de hoe gezond brood is en niet de graankorrel zelf.

Lees de ingrediënten lijst dus heel goed of vraag het aan de bakker
Kom je er niet uit, of heb je vragen n.a.v. dit artikel, stel je vraag dan gerust aan mij. Ik help je graag verder.

Mail: info@dontweight.nl