Zelf Pepernoten bakken; net iets gezonder!

De Sinterklaas periode is al een drukke tijd en dan heb je niet nog eens tijd om ook nog pepernoten te bakken. Dus ga je maar naar de supermarkt en koop je zo’n zak kant en klare pepernoten uit de fabriek.
Of toch niet…. Voor diegene hier een snel en simpel recept voor “gezonde” pepernoten
Dit recept is voor ongeveer 50 stuks – voorbereidingstijd: 10 minuten – baktijd: 15 á 20 minuten

IngrediëntenDon't WEIGHT pepernoten
• 200 gram spelt of tarwebloem
• 75 gram (biologische) honing
• 60 gram kokosolie
• 2 volle theelepels speculaaskruiden
• 3 eetlepels melk of water
• Snufje zout

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Doe de speltbloem, honing, kokosolie, speculaaskruiden en zout in een grote kom. Meng alles goed door elkaar en kneed er een bal deeg van.Tussen het kneden door wordt vervolgens de melk er aan toegevoegd. Kneed er een soepel deeg van.
Maak van het deeg kleine balletjes en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Laat er voldoende ruimte tussen zitten en druk de balletjes plat totdat ze op pepernoten lijken.
Bak de pepernoten in 15 á 20 minuten in het midden van de oven.
Let goed op tijdens het bakken van de pepernoten want het luistert nauw. Bak ze daarom eerst 15 minuten. Zijn ze nog niet goed hard bak ze dan nog 5 minuten langer.

Tip: In het geval van tarwe intolerantie of allergie gebruik dan puur speltbloem.